- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
SUA, Olanda, Germania, Italia și România vor furniza sisteme de apărare aeriană Ucrainei
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Casa Albă a anunțat marți seara că Statele Unite, Olanda, Germania, Italia și România vor furniza Ucrainei patru sisteme de apărare aeriană Patriot și un sistem SAMP-T pentru a sprijini apărarea împotriva agresiunii continue a Rusiei.
Într-un comunicat emis de Casa Albă, s-a precizat că aceste țări s-au angajat să ofere capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a proteja Ucraina de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor și infrastructurii civile și critice. Concret, Statele Unite, Germania și România vor dona baterii suplimentare de sisteme Patriot, în timp ce Țările de Jos vor contribui cu componente esențiale pentru funcționarea unei baterii Patriot suplimentare. Italia va dona un sistem SAMP-T.
Declarația comună privind consolidarea apărării aeriene a Ucrainei a fost semnată de președintele SUA Joseph R. Biden, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, președintele român Klaus Iohannis și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina”, se arată în comunicat.
În lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard. Mai mulți aliați, inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit, vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare.
La 20 iunie, Administrația Prezidențială a României a anunțat că Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis să doneze Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot. Ministerul Apărării Naționale a prezentat o analiză detaliată privind situația operaționalizării sistemelor Patriot și a subliniat importanța acestor sisteme pentru apărarea națională și aliată. Decizia s-a bazat pe evaluări tehnice aprofundate, luând în considerare deteriorarea situației de securitate din Ucraina și consecințele regionale asupra securității României.
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent”, se precizează în comunicat.
Sistemul de apărare antiaeriană Patriot a fost dezvoltat pentru a contracara amenințările aeriene și a fost utilizat pentru prima dată în războiul din Golf, în 1991. România a achiziționat sistemele Patriot în 2018, acestea fiind integrate în Regimentul 74 Patriot. Sistemele sunt capabile să angajeze simultan multiple ținte și reprezintă o componentă vitală a apărării aeriene naționale și a interoperabilității cu NATO.